2/19/2013

Nederlandse cake (torcik hollenderski)




Dit recept voor een "Nederlandse cake" is afkomstig uit het Poolse kookboek "Kucharka doskonała wiedeńska, podaiąca przepisy różnych przednich potraw" uit 1825.
Het is gemakkelijk en snel te maken.

Benodigdheden:
- 200 gram boter
- 200 gram bloem
- 100 gram suiker
- De schil van een halve citroen
- Favoriete jam

Klop de boter in het schuimt en voeg de gehakte schil van een halve citroen toe. Voeg de bloem en suiker toe en meng alles grondig. Leg de helft van het deeg in de mal, doe er een paar eetlepels van je favoriete jam bij en leg de resterende deeg er overheen. Bak het geheel gedurende 50 minuten bij een temperatuur van 160-170 graden. Eenmaal afgekoeld, bestrooi ze met wat poedersuiker.




2/15/2013

Gołąbki


Gołąbki is een traditioneel Pools gerecht gemaakt van koolbladeren die zijn gewikkeld rond gehakt, gesnipperde uien en/of rijst.
Ingredienten:
- 1 kool (het beste is jong, het is zachter dan oude),
- 500 g gehakt kip, varkens-of rundvlees,
- 1 kop rijst,
- 1 broodje [of stuk brood]
- Melk,
- Zout, peper
- 1 ui [optioneel]
- Tomatensaus
- Crème.

Kook de rijst. Doe het brood in het glas met melk en laat het daar voor paar minuten. Hak de ui en meng dit met vlees, zout en peper en voeg de gekookte rijst toe. Knijp het brood uit en voeg het toe aan de rest, meng alles goed.
Verwijder met een scherp mes het hart van de kool en zet de rest in kokend water gedurende ten minste 5-10 minuten. Haal voorzichtig de bladeren uit het water, drogen en eventueel verwijderde vaste deel aan de basis van het blad.
Voor elk blad zetten we een deel van de vulling en rol ze strak van de basis. Zet verpakt vlees in de pan stevig naast elkaar. Giet de tomatensaus er over, de gołąbki moet helemaal worden gedekt. Kook op laag vuur ongeveer 40-60 minuten (inclusief deksel).
Wanneer het gerecht klaar is, kunt u wat crème toevoegen als je wilt.
Eventueel kunnen gołąbki worden gemaakt zonder rijst serveer dan gekookte aardappelen als bijgerecht.