Gołąbki is een traditioneel Pools gerecht gemaakt van
koolbladeren die zijn gewikkeld rond gehakt, gesnipperde uien en/of rijst.
Ingredienten:
- 1 kool (het beste is jong, het is zachter dan oude),
- 500 g gehakt kip, varkens-of rundvlees,
- 1 kop rijst,
- 1 broodje [of stuk brood]
- Melk,
- Zout, peper
- 1 ui [optioneel]
- Tomatensaus
- Crème.
Kook de rijst. Doe het brood in het glas met melk en laat
het daar voor paar minuten. Hak de ui en meng dit met vlees, zout en peper en voeg
de gekookte rijst toe. Knijp het brood uit en voeg het toe aan de rest, meng
alles goed.
Verwijder met een scherp mes het hart van de kool en
zet de rest in kokend water gedurende ten minste 5-10 minuten. Haal voorzichtig
de bladeren uit het water, drogen en eventueel verwijderde vaste deel aan de
basis van het blad.
Voor elk blad zetten we een deel van de vulling en rol ze
strak van de basis. Zet verpakt vlees in de pan stevig naast elkaar. Giet de
tomatensaus er over, de gołąbki moet helemaal worden gedekt. Kook op laag vuur
ongeveer 40-60 minuten (inclusief deksel).
Wanneer het gerecht klaar is, kunt u wat crème toevoegen als
je wilt.
Eventueel kunnen gołąbki worden gemaakt zonder rijst serveer
dan gekookte aardappelen als bijgerecht.
No comments:
Post a Comment